2011. január 29., szombat

Micsoda film, micsoda könyv: Csokoládé


Roli kedvenc könyve után jöjjön valami "csajos":) Bár azért, mert én azt gondolom, nem biztos, hogy csajos. A "Csokoládé" Joanne Harris írónőtől, amely alapján elkészült az Oscar-jelölt Csokoládé film, benne Juliette Binoche és Johnny Depp. Maga a film is az egyik kedvencem. Egyszer egy kritikában azt olvastam, hogy a könyv teljesen más, mint a film, mert a könyvbeli történetben úgymond a két főszereplő nem egymásba szerelmes, hanem Juliette Binoche pártfogoltja és Johnny Depp között alakul ki vonzalom. De ez nem így van, mert aki elolvassa figyelmesen a könyv végét is, akkor emlékezhet a lilásfekete csillagos éjszakára, a jázmin és orgonaillatú kertben szeretkező főszereplőkre. És ebből a szerelmes együttlétből születik meg majd a könyv folytatásában - a "Csokoládécipő"-ben - egy különleges kislány.

A könyv azért tetszik, mert szeretnék én is egy csokoládéboltot:)), ahol a betérő embereknek örömet okozok azzal, hogy kiválasztom részükre a kedvenc csokoládéjukat, amiről nem is tudtak addig, hogy az a kedvencük, és akaratlanul is új színt viszek az életükbe, azzal, hogy rányitom a szemüket a világra, az életre, hogy azt hogyan lehet másként élni. Ezért is gondolom azt, hogy az embereknek elsősorban a saját kis környezetükben kell "adni" egy darabot magukból, nem sajnálva az egót, önzetlenül, toleránsan, segítőkészen, szeretettel. Engem nem érdekel, ha ezt naivitásnak gondolják. De ezzel lehet hatni, és pozitívan működő közösséget létrehozni. Az akadályokat is így könnyebben lehet venni :)

A könyv azért is tetszik, mert az írónő két ember - két ellenség - szemszögéből meséli el a kis falu és a "csokoládézó" történetét, és hihetetlenül rávilágít arra, hogy ugyanazt a szituációt két ember mennyire másként tudja értelmezni. És ez így van a hétköznapjainkban is... Másként képzeljük, ezért úgy gondoljuk, hogy nem ugyanazon az oldalon állunk. Konfliktus.

Jó olvasást, vagy filmnézést! :)

8 megjegyzés:

 1. Viki, nekem kedvet adtál ahhoz, hogy elolvassam a könyvet, és megnézzem a filmet is. Már sokan mondták, hogy jó a film, de most ez biztos egy jel, hogy nézzem meg és olvassam is el a könyvet! :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Viki! Nekem is kedvet adtál! Már tudom melyik könyvet viszem magammal a hétvégi pihenésünkre. Péntekig megszerzem.... A filmnek csak az elejét láttam, sajnos nem volt időm végignézni, de már az is felkeltette a figyelmemet.....

  VálaszTörlés
 3. Szia! Én is láttam a filmet, és a kedvenceim közé tartozik, Juliette Binoche és Johnny Depp miatt is. Örülök, hogy feltetted ezt az írást, a folytatást még én sem ismerem :)

  VálaszTörlés
 4. Megnézzük ezt a filmet is együtt, úgy mint a Közösségi hálót? Lenne kedvetek? Nálunk lehetne a program.
  Maya

  VálaszTörlés
 5. Hogyne lenne kedvünk! :-)
  Megdumáljuk a levlistán!
  Roli

  VálaszTörlés
 6. Kedves Viki!

  Nagy örömmel olvastama a soraidat. Ezzel a lila háttérrel, a tiszta, hittel teli gondolataiddal kicsit sikerült visszaidézned a film hangulatát.
  Köszönet érte!
  Remélem, a csokiboltod minden tekintetben valósággá válik, én biztosan hagyom magam meglepni egy-egy különleges, hozzám illő új csokoládé-ízzel, élet-színnel! ...és még "receptre" is felírom a klienseimnek! :) :) :)
  Üdv: Pesti Timi

  VálaszTörlés
 7. ...jaj! Elfelejtettem a filmből számomra legmegkapóbb részt megosztani! Igazi női jelenet, csodálatos képekkel, remek szimbólumokkal.
  A hősnő már sokadszor fogja menekülőre élete során, úgy érzi nem értik meg, kudarcot vallott, változás kell, menni kell! Piros köpenyében, kislánya kezét fogva böröndöt vonszol lefelé a kőlépcsőkön, mikor a mindenhova cipelt nagymama hamvait tartó kis edény leesik, a hamvak széthullnak, és ismét feltámad az északi szél!
  A hamvak lassú táncba kezdenek, a főhős megérti, megérkezett, itt van dolga, nem szaladhat tovább.

  Fantasztikus jelenet arról, nőként milyen sokféle formában lehet egymáshoz kapcsolódni,és MEGÉRKEZNI.

  A film tökéletesen bemutatja, hogy lehet aktívan részt vállalni egy addig idegen közösség életében, hogy lehet az alapvető emberi ösztönök megmozgatásán keresztül (édes)értéket teremteni.
  :)

  VálaszTörlés
 8. Timi, az a rész, amit megírtál itt fent, az tényleg nagyon megfogott engem is, mikor a lépcsőn összetörik a "kis edény". Ugyan ez futott át az agyamon nekem is, hogy akkor most nekik itt kell maradni, ez az a hely... :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.