2010. november 23., kedd

A valódi minőség 3 alapkritériuma


Ebben a cikkben szeretnék bemutatni néhány szempontot, amik segíthetnek eligazodni az egészségipar útvesztőiben. Egészségünket legnagyobb mértékben meghatározó faktor a táplálék minősége (ahogy arról a WHO kutatása is tudósít), döntő jelentőségű tehát hogy megbízható forrásból, élelmiszer gyártótól vásároljunk (erről írtam egy kis beharangozót). De vajon hogyan fogjuk megtalálni?

Hozzáteszem előre, én magam egyáltalán nem vagyok egészségügyi szakértő, csupán laikus érdeklődő. Az elmondott példák azonban olyan egyszerűek, hogy laikusként is követhetők és megérthetők. Legalábbis remélem... :)

1. Csak holnapig látsz előre vagy képes vagy hosszabb távon is gondolkodni?

Képzeld el, hogy van egy szép cserepes virágod! Ha megöntözöd, gyönyörű zöld levelekkel hálálja meg a gondoskodást. Igen ám, de tegyük fel elfelejtkezel róla, és azt veszed észre, hogy a levelei zöld színek helyett sárgán kókadoznak. Ekkor a szomszédasszony megsúgja a "megoldást": itt a zöld festék, fesd be vele a virágot, meglátod eltűnik a probléma. Befested, és lám, a virág újra zöld! Megtaláltad tehát a megoldást?

Nézzünk egy másik példát! Van egy szép hintód, eléje 5 derék ló van befogva, és hosszú útra indultok. Eleinte szépen húznak, de a táv harmadánál már teljesen kimerültek, egyre lassabban, kedvetlenebbül vánszorognak. Eszedbe jut a reklám üzenete: elő az ostorral! És lám, a lovak újra meglódulnak, s úgy húznak, mint az elején! Meggyőzött a reklám, és elégedetten, nyugodtan hajtasz tovább?

Mondanivalóm lényege: az életben, a természetben szinte minden helyzetre lehet rövidtávú, azonnal "működő" megoldásokat találni. Az emberi természetben, így mindannyiunkban ott lakozik az erre való hajlam (Megoldást akarok, de azonnal!). Csak légy tudatában, hogy nem kevés forgalmazó marketingje épít erre, látszólagos megoldásokat (de ahogy a fenti példák mutatják, súlyos veszélyeket is) kínálva. Ne dőlj be ennek, hiszen a tét itt egy virág életénél és a lovak életénél is nagyobb: a saját egészséged és a családod egészsége!

2. Ne ragadj le egyetlen részletnél!

Mit gondolsz, ha egy Trabanton (ezúton kérek elnézést az amúgy kiváló márka tulajdonosaitól) kicseréled a fékeket Forma1-es minőségű fékekre, akkor az autód már vetekszik a Ferrari-val? Vagy ha csak a gumikat cseréljük ki, miközben máson nem változtatunk? És ha csak a motort? Csak a sebességváltót, csak a kerekeket? Ugye naívnak gondolnád azt az embert, aki azt képzelné, hogy ettől egy luxusjárgánya lett? (Szerintem ha valaki megpróbálna a "felturbózott" Trabival úgy száguldani, mint egy Ferrarival, a legelső kanyarban darabjaira esne szét.) Mégis milyen sokan esnek ebbe a hibába az élelmiszerekkel kapcsolatban! Pedig az emberi szervezet még komplexebb, sokrétűbb felépítmény, mint egy autó, kérdezz csak meg nyugodtan egy orvost. Miért gondoljuk akkor, hogy egyetlen szempontot kiragadva megválthatjuk a világot?

Mondok egy másik példát, ismét a hintót az öt lovacskával. Mit gondolsz, ha csak az egyik lovat táplálod és erősíted, míg a többit kiéhezteted és a végtelenségig hagyod legyengülni, mi lesz a végeredmény? Ugyanígy, mire számítasz, ha csak a keringésedet, csak az immunrendszeredet, csak a hormonrendszeredet, vagy csak valamelyik szervedet, élettani funkciódat próbálod javítani? Márpedig a piac tele van ilyen egyoldalú, leegyszerűsített megközelítésekkel. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy nem elegendő ám, ha mind az öt lovat jól táplálod és bombaformában tartod. Mert mi van, ha mind az öt tele van energiával, csak éppen a szélrózsa 5 irányába indulnának? Tudod hogyan fog haladni a hintód? Igen, pontosan úgy, mintha 5 döglött ló lenne befogva elé!

Röviden a lényeg: óvakodj az emberi szervezet működését túlzottan leegyszerűsítő, egyetlen funkciót szem előtt tartó megközelítésektől! Ha valóban Forma1-es autót vagy gyors hintót akarsz (azaz csúcsminőségű táplálékokat), akkor az emberi szervezetet komplex egységként kezelő, a sokféle szempontot mind tekintetben tartó és azokat összehangolni képes filozófiát keress!

3. Nézd meg, kiállta-e az idő próbáját!

Egy jól hangzó marketingszöveget gyártani nem tart tovább néhány percnél. És bizony olyanok is vannak, akiket önmagában ezzel már meg is lehet fogni. De ugye nem Téged? A szöveg, a külcsín, a csomagolás helyett bizony egyre többen nézzük a valódi hátteret: a tulajdonos személyét, a tudományos hitelességet, a gyártás körülményeit. Mindezek együtt adják ki azt az összképet, ami alapján hitelesnek vagy komolytalannak ítélhetünk meg egy-egy gyártócéget.

Azonban még a komoly, hiteles háttérrel rendelkező vállalatok esetén sem árt óvatosnak lenni. Fontos dolog, hogy az adott terméket alapos, tudományos igényességű élettani teszteknek vetették alá. De vajon egy néhány hónapos állatkísérlet eredményének bizonyító ereje összemérhető-e egy több száz éves, emberi fogyasztás során szerzett tapasztalat hitelességével? Arra gondolok például, hogy bizony nem egy élelmiszerösszetevőről vagy gyógyszerről utólag (a forgalomba kerülés után 10-20 évvel) derült ki annak romboló hatása, és vonták vissza a piacról. Egyértelmű tehát, hogy annál nagyobb biztonságban vagyunk, minél hosszabb távú és szélesebb körű tapasztalat áll egy-egy termék, cég, filozófia mögött.

Összefoglalva a 3 pontot: keress olyan élelmiszert, melynek gyártója
  • nem az azonnali hatásvadászatra törekszik
  • nem egysíkúan közelít az egészség kérdéséhez
  • termékei bizonyítottak, filozófiája kiállta az idő próbáját

Ma még sokan vannak (bár szerencsére egyre kevesebben), akik szimplán csak hanyagul kezelik ezt a kérdést, rossz szokások, téves előítéletek vagy hamis reklámok rabjai. Ha Te végigolvastad ezt a nem túl rövid bejegyzést, az bizonyítja, hogy gondolkodsz a kérdésen, azaz felelősségget viselsz az egészségedért. Remélem, a bemutatott szempontok segítenek egy kicsit a keresésben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.