2011. március 11., péntek

Miért szeretem a tai chi-t?

Aki már látott Kínáról szóló, vagy Kínában játszódó filmet, esetleg már járt az országban, biztos, hogy látott a szabadban lassan mozgó emberkéket.

Mi is a tai chi? A teljes testet átmozgató gyakorlatok sora, szabályozott légzéssel. Segítségével megőrizhetjük, javíthatjuk fizikai és szellemi kondíciónkat is. Ellazítja az ízületeket, a gerincet és az izmokat, javítja a testtartást, az egyensúlyérzéket, a mozgás koordinációt, fejleszti a koncentrációt, javítja a belső szerveink működését, fittséget biztosít, összehangolja bal és jobb agyféltekénket. Pozitív energiával tölt fel, miközben jó társaságban vagyunk, még a stresszt is oldja. 


Eredetileg harcművészet, de manapság a legtöbb gyakorló pusztán egészségvédelemből tai chi-zik.

5 megjegyzés:

 1. Reni!
  Valóban így van Kínában, ahogy mondtad. Amikor Pekingben jártam, hétvégén több ezer (de lehet több tízezer) helyi lakos kimegy egy hatalmas parkba, és ott játszanak, gyakorolnak mindenfélét, többek között a tai chi-t is. Fantasztikus látvány volt!!!

  VálaszTörlés
 2. Szia Roli!

  Ugye? Bár én még nem voltam :))
  Ha valaki egyedül gyakorol, az egy ember. Ha többen, akkor nem összeadódik az energia, hanem megsokszorozódik, ezt azok érzik leginkább, akik a csoportban vannak, de kívülről látványnak sem rossz. Jaj, lehet, hogy nem mondtam, és valaki nem tudja, a tai chi gyakorlásával a környezetünkből felvett új energiákat mozgatjuk magunkban.
  Reni

  VálaszTörlés
 3. Azon gondolkodtam, ha megtanulnám ezt hatékonyan alkalmazni, az javíthatna-e valamennyit a maratoni futáson való teljesítményemen. Nincs esetleg erre vonatkozóan konkrét tapasztalat futótól?

  VálaszTörlés
 4. Szia Roli!

  Volt egy tanítványom, aki Ironman versenyeken indult, de sosem kérdeztem, hogy jobban megy-e Neki a versenyzés a tai chi hatására... Rosszat biztos nem tesz, lazítja az ízületeket, segít befelé koncentrálni, és nem utolsósorban a gyakorlatokat szabályozott légzés kíséri, ezt gondolom tudnád használni.
  R.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.