2011. június 20., hétfő

1. századi római legionárius vagyok


Szeretném bemutatni legújabb hobbimat, az első századi római nehéz gyalogos mivoltomat.

Már mondhatni, hogy rendszeres látogatója vagyok, a minden évben augusztus végén megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karneválnak. Minden évben irigykedve néztem az ott fellépő különféle katonák bemutatóit, de legjobban a római nehéz gyalogos katonák fellépése tetszett mindig.

Tavasszal olvastam egy újságban, hogy toborzást rendeznek a Savaria Legioba. El is mentem és felvételt nyertem az egyesület tagjai közé újonc katonaként. Elkezdődtek a vasárnaponkénti újonckiképzések, amit nagyon élveztem. Megtanultam az összes vezényszót latinul, hisz a parancsnokunk (centurio) a korhűség miatt latinul utasít minket. Katonai munkámból adódóan a menetelés, jobbra át, balra át nem okozott gondot, persze, ha megértettem, amit mondtak. Megtanultam bánni a pajzsommal (scutum), a hajítódárdával (pilum), forgatni a kardomat (gladius) és használni a tőrömet (pugio). Megkaptam a felszereléseimet, ami áll az alsóruhából (tunica), a sisakból (cassis), a lemezpáncélból (lorica segmentata) és a saruból (caliga).

És miután kellő felkészítést kaptam, jöhetett a rendezvényeken való megjelenés, beolvadás az "öreg" katonák közé.

Így jutottam el Carnuntumba (Ausztria), ahol a XV. Apolinaris Legio fő tábora volt az 1. században, amit megtestesítünk az egyesülettel. Így mondhatni, hazatértünk. Ez egy három napos rendezvény volt, amiről linkelek egy kis filmet a blog végén ízelítőnek. Ezalatt a három nap alatt az általunk felvert korhű sátrakban laktunk, cserépedényből ettünk, csuporból ittunk és a főzés is az akkori kornak megfelelő volt.

Ezen kívül voltam még fellépni Paks mellett egy római kori ásatás helyszínén és legutóbb Balatongyörökön.

Sokat olvasok az akkori korról, hogy minél többet tudjak arról a világról, amit megtestesítek. Akit érdekel az 1. századi római hadviselés, jöjjön el augusztus utolsó hétvégéjén Szombathelyre és nézzen meg minket élőben a rengeteg érdekes program mellett.


7 megjegyzés:

 1. Taky!
  Nagy örömmel olvastam a soraidat erről az igen érdekes hobbiról. Engem mindig is érdekelt a történelem, nagyon szívesen nézek például ilyen témájú filmeket, akár erről a korról is.
  Lehet, hogy előző életedben legionárius voltál, és innen a vonzalom a dolog iránt? :D
  Amúgy jó pár évig tanultam olaszul, így a latin szavak is ismerősek egy kicsit, amiket felsoroltál.
  Különösen az ókori tábor és étkezés lehet egy izgalmas kaland, remélem, ha találkozunk, majd mesélsz róla bővebben. A szombathelyi "fellépés" előtt légyszi majd üzenj, ha időm engedi, szívesen megnézném!
  Roli

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Én már évek óta szívesen látogatok a Savaria karneválra, Szombathelyre. Nagyon tetszik a hobbid, mindig figyeltem az élethű légió táborozását, mindennapi életét, előadásait a karnevál ideje alatt. Aki még nem látta, érdemes bepillantani, nagyon élethű minden. Az idén még nagyobb érdeklődéssel figyelem majd a programokat, vagy esetleg közösen is ellátogathatnánk a Next csapattal együtt. Mit szóltok?
  Kriszta

  VálaszTörlés
 3. Megnéztem a Legio elfoglaltsági naptárát és a tihanyi kirándulás hétvégéjén pont nincs fellépésünk, majd az azt követő hétvégén megyünk Sopronba. Jó lenne végre Rolin kívül (akit már ezer éve ismerek) másokat is személyesen megismerni.
  Jó lenne egy Next Generation-ös alakulat a történelmi témapark lelátóján a karnevál előadásain :-)

  VálaszTörlés
 4. Helló Taky!
  Jó,hogy egy újabb hobbiról olvashattunk,és bepillantást kaphattunk,mivel töltöd a szabad időd! Beszéltünk már szűkebb körben,hogy tervezzük meg a Savaria karnevál látogatását a Next-csapattal,biztos nagy élményt kapnánk! Addig közelebb van a Tihanyi kirándulás,és ha tényleg megoldható,gyere! Várunk örömmel!

  VálaszTörlés
 5. Szia Taky!
  Nagy érdeklődéssel olvastam a hobbydról! Nagyon tetszik. Többször voltam én is a Savaria karneválon, és mindig tágra nyílt szemekkel figyeltem a római katonákat.... Nagyon jó ötlet a Nextes "alakulat"!!! Szeretnék ott lenni! Téged pedig sok szeretettel várunk a jövő hétvégi kirándulásra. Kicsit én is tudok latinul, bár ez orvosi latin:-)

  VálaszTörlés
 6. Szia Taky! Nagyon klassz és szép, amit csinálsz! Minidg nagy érdeklődéssel figyeltük szüleimmel a Savaria karneválon ezeket a bemutatókat. Azok a ruhák, meg a zene, és azok a kiáltások! Valamit kapunk a történelemből, egy időutazás, olyankor mindig kiborsózik a bőröm. Nagyon bírom az ilyeneket! :)
  Gratulálok Neked, és sok sikert az idei fellépésekhez!
  A tihanyi túrára várunk szeretettel! :)
  Üdv,
  Maya

  VálaszTörlés
 7. Nagy örömmel olvasom, hogy a hobbim, amit nagyon szeretek, ilyen népszerű a kis csapat körében. Remélem, aki eljön idén, ismét élményekkel teli hagyja el a karnevál helyszínét! Mi megpróbálunk megtenni mindent ezért, látványos bemutatókkal készülünk ;-)
  Tihanyba mindenképpen szeretnék eljutni, párommal a hétvégén megbeszélem a dolgot és lehetőség szerint megyünk mi is.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.