2011. augusztus 6., szombat

Eszperantó: a világ legkönnyebben megtanulható nyelve

Koppenhága, 2011
A közelmúltban egy rendezvény (Eszperantó Világkongresszus Koppenhágában) kapcsán lehetőségem nyílt egy kicsit alaposabban megismerkedni ezzel a mesterséges, nyelvészek által gondosan megtervezett és kimunkált nyelvvel. Korábban csupán annyit tudtam róla, hogy régóta létezik, és azért hozták létre, hogy a lehető legkönnyebb módon kommunikálhassanak egymással a világ különböző tájain élő emberek, egy gyorsan és egyszerűen elsajátítható közvetítő nyelv által. A családunkban különben volt már hagyománya a dolognak, hiszen apu fiatalon nagyon jól beszélte a nyelvet, levelezett külföldi eszperantistákkal, sőt egy alkalommal világkongresszuson is részt vett, még a 70-es évek elején, Sarajevo-ban. Szeretném most röviden megosztani, amit megtudtam erről a különös nyelvről az elmúlt napokban.

A szülőatya Zamenhof lengyel orvos volt még 1887-ben, azonban (azon túl, hogy vitathatatlan módon ő az ötletgazda) csak az alapokat rakta le, később még sokan (jelenleg is komplett bizottságok, akadémiák) dolgoztak a nyelv fejlesztésén. Amennyire megismertem, roppant okosan van kitalálva, néhány apróságtól eltekintve a nyelvtana hihetetlenül egyszerű (az igeragozás pl. fél perc alatt elsajátítható), és a szavak is "nemzetközi jellegűek", vagyis többnyire a világnyelvek valamelyikéből ismerősek. Jómagam az anyanyelvemen kívül tanultam már oroszul, angolul, németül, olaszul, spanyolul, így az eszperantó szavak 80 %-a első hallásra is ismerős.

Mindez a tudatos tervezés egyetlen világos célra irányul: hogy a nyelv minél könnyebben megtanulható legyen minél több ember számára. És a törekvés el is érte a célját: szerte a világon mindenütt születnek folyamatosan újabb és újabb eszperantisták. A kongresszus nagyszerű bizonyítékul szolgált arra, hogy a világ minden tájáról érkezők (ázsiaiak, afrikaiak, európaiak, stb...) folyékonyan és érthetően képesek szót váltani egymással.

Mindazonáltal a nagy áttörés a megítélésem szerint mind a mai napig nem történt meg: egyelőre nem sikerült az eszperantó nyelvet a nagy tömegek kommunikációs eszközévé tenni. Az angol elképesztően erős konkurenciát jelent ilyen szempontból: jelenleg korábban elképzelhetetlen módon kisajátította a világnyelv szerepét, és megingathatatlanul dominálja a kommunikációs teret. Az eszperantó nyelvet (bár láthattunk biztató jeleket a koppenhágai találkozón is), jelenleg inkább egy szűk értelmiségi réteg tartja életben, fiatalok tanulják ugyan folyamatosan, de jobbára csak a gyors nyelvvizsga szerzés céljából.

Meglátjuk a következő évtizedekben, mi lesz ennek a kiváló ötletnek a további sorsa.

További információk a Wikipédián:    Eszperantó nyelv

1 megjegyzés:

  1. Húú, hát én ezt nem is tudtam...! Nagyon érdekes, amit leírtál Roli. Én drukkolok, hogy az eszperantót minél többet meismerjék - köztük én is - és beszélje a világ!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.